Alternatieve geneeskunde en Autisme

‘Alternatieve geneeskunde’ is een zeer brede begrip. Het begrip ‘alternatieve geneeskunde’ wordt toegepast om onderscheid te maken tussen de reguliere geneeskunde en andere geneeskundigen. Eigenlijk zeggen de woorden ‘alternatieve geneeskunde’ niets over de inhoud van de geneeskundige therapie. ‘Alternatieve geneeskunde’ kan betekenen dat min of meer reguliere geneeskunde wordt toegepast, maar dat bijvoorbeeld meer nadruk wordt gelegd op dieet. Maar alternatieve geneeskunde kan van alles zijn, zoals hypnose, acupunctuur of colonhydrotherapie. Alternatieve geneeskunde kan ook de behandelingen van een ‘alternatieve arts’ omvatten.

Waarom gaan mensen op zoek naar alternatieve geneeskunde?

Alternatieve artsen:

Vaak zijn alternatieve artsen eerst reguliere (huis)arts geweest – soms zelfs tientallen jaren lang! Het is niet zo zeer dat deze artsen ‘alternatieve geneeskunde’ beoefenen, maar dat ze een op een andere manier praktijk houden. Huisartsen hebben duizenden patiënten, en hebben vaak slechts 5 minuten per persoon. Dit is niet genoeg tijd om achter de oorzaak van klachten te kunnen komen om een echte diagnose te kunnen stellen. De ‘alternatieve arts’ is vaak gewoon een reguliere arts die er voor kiest om minder patiënten te zien, maar om meer tijd te besteden per persoon. Zo kan er de tijd genomen worden door de arts om een diepgaand gesprek te hebben met de patiënt – 5 minuten is gewoon niet genoeg tijd om achter de waarheid te komen.

Helaas is er de laatste jaren een soort heksenjacht geweest op allerlei beoefenaars van alternatieve geneeskunde. Zo worden bepaalde onderzoeken niet meer vergoed door de zorgverzekeraars wanneer alternatieve artsen de onderzoeken aanvragen. Hoe kan een arts goed werk doen, als hij of zij geen onderzoek mag aanvragen om diagnose te stellen? Zelf een arts die 25 jaar lang huisarts is geweest mag opeens geen onderzoek meer aanvragen, wanneer hij of zij beslist om de tijd te nemen om mensen zorgvuldig te behandelen.

Uiteraard is niet alle ‘alternatieve geneeskunde’ echt geneeskunde. Gebruik altijd gezonde verstand bij het zoeken van alternatieven, indien uw huisarts u niet goed kan helpen.

Het idee dat alternatieve artsen geheel los zouden staan van de reguliere medische wereld is een grote vergissing. Veel alternatieve artsen zijn lange tijd reguliere huisarts geweest, en hebben besloten om een andere benadering van geneeskunde te beoefenen: waar er meer tijd is voor elke patiënt om een oplossing te zoeken. Alternatieve artsen zoeken dus naar aanvullingen op het reguliere geneeskunde, maar wijken alleen af wanneer de reguliere geneeskunde de patiënt niet genoeg kan helpen. Dit is vooral het geval bij mensen met chronische klachten.  ‘Alternatieve geneeskunde’ bekent in dit context vaak dat de arts de tijd neemt om met de patiënt te praten. Indien nodig worden aanvullende onderzoeken verricht en eventueel aan dieet gewerkt.

Een van de meest duidelijke onderscheidingen van alternatieve geneeskunde zijn de onderzoeksmethodes. De onderzoeken kunnen binnen de brede selectie van het alternatieve geneeskunde behoorlijk variëren. Onderzoeksmethodes zijn een duidelijke onderscheiding, omdat onderzoeken uitslagen produceren. Als er nergens literatuur beschikbaar is over een onderzoek, kan de validiteit ervan in twijfel getrokken worden. Veel alternatieve artsen gebruiken echter reguliere onderzoek om een diagnose te maken – er wordt in feite gebruik gemaakt van zeer veel reguliere onderzoek.

Alternatieve geneeswijzen:

Om over alternatieve geneeswijzen verder te lezen kunt u www.ahealthylife.nl bezoeken.